Facebook i mobilen

Elins teknikskola: Efter Facebookskandalen – så skyddar du dig

6:10 min

Efter den senaste skandalen på Facebook är det lätt att börja fundera på vad som händer med allt vi delar med oss av där. Elin Häggberg reder ut begreppen.

I ljudklippet tipsar Elin om hur du ser vad Facebook vet om dig. 

Många har blivit upprörda efter avslöjandet om att företaget Cambridge Analytica, som jobbar med datadrivet kampanjarbete, kommit över 50 miljoner Facebookanvändares personliga information utan deras vetskap

Information som sedan ska ha använts för att hjälpa Trump vinna det amerikanska presidentvalet, enligt företaget själva.

Avslöjandet har skapat en kritikstorm mot Facebook och hur de hanterar och skyddar den enorma mängd information de samlar om oss varje dag.

För Facebooks affärsidé bygger på att ge oss en plattform där vi kan dela med oss. Vi delar med oss av intressen, vilka vi känner, vad vi gör, hur vi ser ut och vad vi gillar.

All denna information, eller data som det ofta kallas, används sedan för att bygga en profil om oss som kan användas för att rikta reklam och andra budskap.

När utomstående företag får tillgång till denna information kan de skräddarsy till exempel politiskt påverkansmaterial, vilket var fallet med Cambridge Analytica.

Om du vill se vad Facebook vet om dig kan du gå till dina kontoinställningar på Facebook och trycka på ”annonser”. Där kan du också ta bort saker ur profilen som du inte vill att Facebook ska veta om dig. Genom att i kontoinställningarna trycka på ”appar” kan du ta bort applikationer som quiz och spel som har tillgång till din personliga information.

En viktig sak att tänka på, särskilt i år eftersom det är valår, är enligt Elin att vara källkritisk och inte sprida vidare falska nyheter och påståenden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista