Elins teknikskola
Teknikbloggaren Elin Häggberg. Foto: Elin Häggberg.

Elins teknikskola: Så undviker du att fastna i slöscrollande

4:51 min

Många upplever att de fastnar och har svårt att slita sig från sociala medier och appar. Teknikbloggaren Elin Häggberg förklarar varför och ger tips på hur du tar dig ur.

De sociala medier och appar vi använder på våra telefoner och surfplattor är skapade just för att behålla vår uppmärksamhet så länge som möjligt, berättar Elin Häggberg.

Allt från den röda färgen på notissymbolen till funktionen att svepa nedåt för att uppdatera flödet är noga designat utifrån denna aspekt.

Enligt Elin är det många som idag upplever att det eviga scrollandet på sociala medier tar upp för mycket tid och att man lätt fastnar längre än man vill.

Detta har bland annat lett till att vissa skaffar en ”dum telefon”, utan appar och sociala medier eller att man gör en ”digital detox”. Alltså stänger av mobilen eller tar bort alla sociala medier under en period.

För den som vill komma ur slöscrollandet tipsar Elin om att först bli mer medveten kring sitt användande.

Kanske finns det situationer där du slentrianmässigt tar upp mobilen i vardagen? Till exempel framför TV:n, på bussen eller toaletten? Om du hellre vill spendera den tiden med något annat börja är medvetenhet det första steget.

Andra tips är att flytta bort eller radera appar som du ofta går in på. Elin förklarar att muskelminnet är väldigt starkt hos oss människor och gör att fingrarna kommer ihåg var den lockande appen finns och du går in nästan på automatik.

Fler tips på hur du undviker slöscrollandet hittar du på Elins film på vår Facebook-sida

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista