Utbildare Eva Boström med de fem språkombuden Åsa Tandemar, Maj-Louise Thalbäck, Halima Akremi, Maria Sjömark och Marlene Ejdenwik Lannhard.
Utbildare Eva Boström med de fem språkombuden Åsa Tandemar, Maj-Louise Thalbäck, Halima Akremi, Maria Sjömark och Marlene Ejdenwik Lannhard. Foto: Anna Björndahl/Sveriges Radio.

Första språkombuden inom vård och omsorg i Örebro

3:12 min

Fem undersköterskor på Elgströmska huset i Örebro har utbildats till språkombud. De ska stötta sina kollegor på demensboendet i språkfrågor.

Det är Eva Boström som håller i utbildningen.

– Det här är en nationell satsning. Ett språkombud är en person i personalgruppen som har fått en viss utbildning för att kunna vara stödjande i språkfrågor, berättar hon.

Åsa Tandemar på Elgströmska huset har redan börjat använda sina nya kunskaper som språkombud.

– Man tänker verkligen till om hur man pratar och kommunicerar.

Halima Akremi är också en av de utvalda. Hon hade gärna sett att det fanns språkombud när hon började jobba som undersköterska. För visst finns det områden där det kan vara svårt med det svenska språket.

– Det kan vara dokumentation och rapportering, och kommunikation mellan personal och brukare, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista