Länsstyrelsen på plats vid den invasiva skunkkallans koloni i Örebro län. Inger Holst till höger.
Inger Holst(till höger) från Länsstyrelsen på plats vid den invasiva skunkkallans koloni i Örebro län. Här tillsammans med kollegan Susanna Gustafsson. Foto: Merri Sejfic/Sveriges Radio.

Länsstyrelsen förbereder krig mot skunkkallan

2:56 min

Den invasiva arten, som introducerades i länet på 40-talet, hotar andra växter.

Vacker – men farlig för ekosystemet. Så kan man beskriva skunkkallan. En växt som kan bli upp emot en meter lång och sprider har lätt för att sprida sig.

Och drygt 3000 skunkkallor har fått fäste i ett vattendrag mellan Lerbäck och Åsbro. Länsstyrelsen var på plats på onsdagen för att undersöka vad man kan göra för att förhindra skunkkallans spridning.

– Det här är en av arterna som blivit listad av EU som invasiv art. Den ska alltså bekämpas och ska inte finnas i Sverige, säger Inger Holst, enhetschef på avdelningen art och vilt på Länsstyrlesen.

Växten har lätt att sprida sina fröer och kan täcka stora delar av marken. Något som ger skunkkallan fördelar mot andra växter som finns naturligt i området.

– Den växer gärna nära stränder och kan skada stränder, säger hon.

Det Länsstyrelsen hoppas kunna göra är att gräva upp skunkkallan med hela rötter och ta bort dem längst vattendraget. Och vattendraget i fråga ska vara enda platsen där växten finns i Örebro län. Men den finns annars i hela södra Sverige.

– Det här är ett krig vi kan vinna, men det kommer att ta flera år innan vi kan bli av med skunkkallan, säger Inger Holst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista