Kerstin Svenson exponeras för sin rädsla.
1 av 2
Kerstin Svenson exponeras för sin rädsla.
Det är en utmaning för Kerstin att köra över höga broar.
2 av 2
Det är en utmaning för Kerstin att köra över höga broar. Foto: Kerstin Svenson.

Kör över höga broar trots skräck

8:58 min

Kerstin Svensson, som gjort vår serie om fobier, avslöjar nu sin egen rädsla för att åka över höga broar.

Det är ren skräck vår reporter Kerstin Svenson upplever när hon åker över höga broar. Brofobin började för femton år sedan när hon för första gången åkte över Stallbackabron i Trollhättan. Hon fick fysiska känningar i kroppen såsom hög puls, svårt att andas, värk i armar och ben.

Den upplevelsen har påverkat hennes liv. För varje bilresa hon företar sig ensam mot okända mål, måste hon kontrollera om det finns en fara i form av en bro.

Kerstin har producerat en fobiserie och i det tionde och sista inslaget ska vi få följa med när hon genomgår kognitiv beteendeterapi, KBT. Psykologen Jan Eriksson ska försöka hjälpa Kerstin att förändra ett tankemönster som
påverkar henne negativt i vardagen.

Strängnäsbron i Sörmland är 30 meter hög och 9 meter bred. Den ger henne skräckkänslor. Hon ska genomgå en exponering, det vill säga köra över bron och träna på att möta faran och vi ska få följa med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista