Glada Forwardspelare
BK Forwards ungdomsavdelning har drabbats av flera agenter som försöker värva spelarna till höga kostnader. Foto: Arkivbild

Nytt regelverk ska stoppa oseriösa fotbollsagenter

2:50 min

Oseriösa och ibland även kriminella fotbollsagenter får svenska fotbolls förbundet att reagera. Nu ska agenterna först godkännas och registreras.

Enligt Tobis Tibell, jurist på svenska fotbollsförbundet (SFF), har de fått in flera rapporter om sådant beteende från bland annat polisen.

– Rapporterna varnar om kriminella och oseriösa aktörer som har börjat intressera sig för fotbollsmarknaden för egen vinning, utan att vilja spelarnas bästa, säger Tibell.

Därför ska nu SFF införa ett regelverk som ska sätta stop för verksamheten genom att agenter måste ansöka om tillstånd. Därefter granskar SFF personen och avgör ifall det är en seriös aktör eller inte. 

Tidigare i veckan rapporterade P4 Örebro om BK Forwards varning till föräldrar om oseriösa fotbollsagenter. De skrev i ett mejl att bluffagenter strök omkring planerna där klubben tränade och försökte rekrytera ungdomar med ett falskt löfte om framgång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista