Polis, polisbil, utryckning
Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Fången på rymmen misstänkt för mord

1:49 min

Den fånge som rymde från en transport i närheten av Laxå under torsdagen vid lunch är häktad misstänkt för mord. Mannen är dömd i tingsrätten men har överklagat till hovrätten och ska därför betraktas som misstänkt enligt polisen.

Fången passade på att smita när transporten hade stannat till för en kort rast. Transporten var på väg ifrån en rättspsykiatrisk klinik i Göteborg till häktet Salberga i Sala.

Ett stopp som inte följer de regler som kriminalvården har för sina transporter.

Claes Nöjd, tillförordnad chef för nationella transportenheten säger att man ser mycket allvarligt på det inträffade. Det är ovanligt med rymningar inom Kriminalvården.

– Vi utför 75 000 transporter per år. Senaste gången en kriminalvårdsklient rymde under en transport var före 2015, säger Claes Nöjd.

Han tillägger att Kriminalvården gått upp i både nationell och lokal stab, och omedelbart inlett en incidentutredning.

Varför bilen med fången stannade i Laxå är oklart. Claes Nöjd säger att stanna utanför skyddat område- som en polisstation- endast får ske i nödfall. Varför det skedde den här gången får utredningen visa.

Fången är trots polisen ansträngningar fortfarande på fri fot.

Polisen söker bland annat med helikopter och hundpatruller.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista