Internet ska öka patientsäkerheten i Örebro län

Landstinget i örebro ska använda sig av internet för att få ökad patientsäkerhet. Det berättar Lars Berggren som är ansvarig för anmälningar på universitetssjukhuset i örebro. Tanken är att fler ska kunna ta del av de lex-maria-anmälningar som görs. Lex maria-anmälningar är vårdpersonalens egen möjlighet att anmäla misstag inom vården. Lars Berggren berättar hur man tänkt göra.

Att landstinget i örebro lägger ut alla sina lex-maria anmälningar på nätet handlar bland annat om att man vill öka möjligheten för andra än den som gjort fel att få ta del av som ligger bakom ett misstag som begåtts inom vården. Och liknande tankebanor finns även hos Socialstyrelsen, som är den myndigheter som tar emot lex maria- anmälningar. De håller just nu på att se över sina regler. Som det nu är inriktar man sig för mycket på vem som gjort felet tycker Johan Carlson, som är chef för tillsynsmyndigheten på Socialstyrelsen. Han berättar om hur man vill förändra reglerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".