Stadsinspektionen Mark Isitt P1 Sveriges Radio
Mark Isitt. (Arkivbild) Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Kritik mot nya byggnader i norra infarten till Örebro

3:55 min

Mark Isitt menar att nya stadsbyggnadshuset påminner om vinjetten till åttiotalsserien Dallas och att rättscentrum misslyckas med att se tufft ut.

De båda byggnaderna vid norra infarten ska vara en del av den identitetsskapande arkitektur som ska sätta Örebro på kartan. Det här tycker arkitektskribenten Mark Isitt inte att man lyckats med på ett positivt sätt.

– Huset där stadsbyggnadskontoret ska vara markerar utåt att byggnaden enbart är till för de som jobbar därinne och inte för de som passerar utanför. Och ska man likna rättscentrum med en människa så får byggnaden mig närmast att tänka på en person som står med armarna i kors med spegelglasögon och försöker se lite tuff ut, säger Mark Isitt.

Han jämför med Göteborg och Stockholm där personer som kommer ut på centralstationerna möts av välkomnande hotell och affärer - medan de som kliver av tåget i Örebro möts av vad han kallar för en estetik från Dallas och en stram sluten byggnad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".