Leif Ekholm
Leif Ekholm, barnhälsovårdsläkare region Örebro län Foto: Jakob Norén Eriksson

Fetma och övervikt bland barn minskar i Örebro län

1:37 min

Förändringen gäller barn 0-5 år där förskolornas arbete spelat en viktig roll för minskningen. Det menar Leif Ekholm som är barnhälsovårdsläkare på region Örebro län.

Förutom att man inom förskolan ändrat strukturen med färre antal mål per dag har man även sett över kalori-innehållet i den mat som barnen får.

– Det här är också något som föräldrarna ser och tar med sig hem, säger Leif Ekholm, barnhälsovårdsläkare på region Örebro län.

Leif Ekholm menar att utvecklingen är positiv men menar också att ett för stort fokus på fetma och övervikt i samhället kan få negativa konsekvenser för äldre barn.

– Om vi börjar stressa och prata för mycket om övervikt och fetma kanske det kan finnas en risk att man i tonåren tar till sig det här i överkant och utvecklar en undervikt, säger Leif Ekholm, barnhälsovårdsläkare på region Örebro län.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".