Häktespersonal som öppnar dörr till en cell. Foto: Adam Ihse/Scanpix.
Person satt felaktigt frihetsberövad, men nekades ersättning på grund av hennes beteende under mordutredningen. Foto: Adam Ihse/Scanpix.

Kvinna nekas ersättning efter felaktig frihetsberövning

0:33 min

Hon misstänktes först dödat en man i Ställdalen, men friades av rätten. Ändå nekas hon ersättning för de dryga två månader hon satt frihetsberövad.

En kvinna som initialt misstänktes för mordet på en man i Ställdalen förra året med sendan friades får ingen ersättning av staten för den tid hon var frietsberövad. Kvinnan misstänktes först för mod och sedan till medhjälp till mord men friades av domstol.

Hon ska ha suttit frihetsberövad i över två månader och begärt ersättniong på 70000 kronor för detta. Men Justitiekanslern har beslutat att kvinnans beteende när mordutredningen genomfördes gjorde att man lätt kunde fatta misstankar mot henne för morfet och att hopn därför inte har rätt till ersättning.

En annan kvinna och en man dömdes för mordet i Ställdalen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".