Celiaki är vanligare för de som ingår i riskgrupper.
1 av 3
Celiaki är vanligare för de som ingår i riskgrupper. Foto: TT
celiaki diagaram
2 av 3
Celiaki är vanligare för de som ingår i riskgrupper. Foto: Marek Skupinski
Jonas Ludvigsson
3 av 3
Jonas Ludvigsson har lett både svenska och amerikanska forskare Foto: Magnus Westerborn

En på tvåhundra skulle må bättre av glutenfri kost

1:22 min

Ny studie visar på samband mellan glutenintolerans och andra sjukdomar som typ 1 diabetes.

Idag är det kanelbullens dag och att äta bullar och ha en glutenintolerans, eller celiaki som det heter, är ingen lyckad kombination.

Obehandlad glutenintolerans kan leda till exempelvis trötthet och nedstämdhet.


Omkring 100 000 svenskar lider av celiaki men bara varannan är medvetna om det.


– Det finns de som skulle må bättre av att få diagnosen celiaki och börja äta en glutenfri kost, säger barnläkaren Jonas Ludvigsson.

Han har nyligen avslutat en femårig studie som påvisar ett samband mellan celiaki och andra sjukdomar. Tydligast är det bland patienter med typ 1 diabetes där 6 procent av de i studien också har celiaki.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".