Det nya styret i regionen - Socialdemokraterna, Kristdemokraterna och Centerpartiet.
Det nya styret i regionen - Socialdemokraterna, Kristdemokraterna och Centerpartiet. Foto: Nick Strömgren/Sveriges radio

Socialdemokraterna kniper fyra tunga poster i regionen

1:06 min

Det handlar om ordförandeskapet i regionstyrelsen, i hälso- och sjukvårdsnämnden, och i nämnderna för samhällsbyggnad och regional tillväxt.

De nya samarbetspartierna Kristdemokraterna och Centerpartiet får också ett antal ordförandeskap, men i mindre centrala nämnder eller beredningar.

Bechet Barsom är Kristdemokraternas toppnamn i regionen. Han säger att anledningen till att han inte blivit ordförande är för att han tackade nej till posten han blev erbjuden som ledare för samhällsbygnad.

– I valet gick vi ut med att driva hälso- och sjukvårdsfrågor. Och plötsligt skulle Bechet Barsom som regionråd med ansvar samhällsbyggnad börja prata kollektivtrafik – jag tycker det skulle vara ett svek mot mina väljare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista