Matilda Ernkrans (S).
1 av 2
"Jättebra", säger Matilda Ernkrans (S) om budskapet från C- och L-ledarna under lördagens presskonferenser. Foto: Carina Galanou Ipsonius/Sveriges Radio arkiv.
Andes Åhrlin, M Örebro.
2 av 2
Anders Åhrlin (M) ser positivt på att Björklund och Lööf vill hålla ihop alliansen. Foto: Marie Hansson/Sveriges Radio arkiv.

S i Örebro län välkomnar Lööfs och Björklunds besked

2:04 min

Centerns och Liberalernas partiledare meddelade på lördagen att de stoppar Moderatledaren Ulf Kristerssons planer på en regering där inte alla allianspartier ingår. Socialdemokraternas ordförande i Örebro län, Matilda Ernkrans, välkomnar beskeden.

– Det är jättebra att Centern och Liberalerna fortsätter att väldigt tydligt ta ställning mot att ge Sverigedemokraterna ett avgörande inflytande, säger Matilda Ernkrans, som också är ordförande i riksdagens utbildningsutskott, till P4 Örebro.

I fredags gick Moderatledaren Ulf Kristersson ut med att en regering med till exempel enbart M, eller M tillsammans med ett eller två andra allianspartier, kan vara möjliga alternativ.

På lördagseftermiddagen svarade alliansens övriga partiledare under en serie presskonferenser. Både Jan Björklund (L) och Annie Lööf (C) meddelade att de kommer att rösta nej till en regering där inte hela alliansen ingår.

Jan Björklund sa också att man exempelvis istället borde pröva möjligheten att forma en regering med hela alliansen och Socialdemokraterna, eller en regering med M och S.

Matilda Ernkrans kommenterar förslaget:

– Det är inte upp till mig just nu att svara på, utan det är upp till Kristersson att ge besked hur han hanterar det sonderingsuppdrag han har fått av talmannen. Och vad talmannen därefter bedömer är lämpligt.

Moderaternas distriktsordförande Anders Åhrlin bevittnade också Liberalernas och Centerns presskonferenser:

– Jag konstaterar ändå att det finns ett glädjande besked, det är att det är viktigt att alliansen håller ihop. Och att alla partiledare i alliansen säger att alliansen är viktigt och att det är en alliansregering som är målet, säger Anders Åhrlin.

Men C och L skulle säga nej till en M-regering eftersom den skulle behöva söka stöd från Sverigedemokraterna för att få igenom sin politik. Vad säger du om det beskedet?

– Det är deras besked idag, absolut. Men jag tror att de behöver samprata, och sen får man se vilka besked Ulf Kristersson då ger, när han har hunnit resonera med de andra allianspartierna.

Ulf Kristersson kommer att hålla en presskonferens under söndagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista