Dan Eliasson, generaldirektör MSB
Dan Eliasson anser att en ny regering direkt ska fatta beslut om att införa ett nytt kommunikationssystem för blåljuspersonal. Foto: Christine Olsson/TT

MSB: Regeringens första beslut måste gälla nytt Rakel

2:06 min

Ett av den nya regeringens första beslut när den tillträder måste gälla införandet av en ny kommunikationsradio för polis och räddningstjänst, det anser Dan Eliasson som är generaldirektör på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Det nuvarande kommunikationssystemet Rakel som bland annat polis och räddningstjänst använder uppfyller inte användarnas krav. Nu vill både polisen och MSB att Rakel ersätts av ett nytt system.

– Det är väldigt viktigt att en nytillträdd regering tar sig an frågan om hur framtidens säkra kommunikation ska se ut i Sverige. Det finns några vägval om hur det ska finansieras och vilka ska driva nätet. Därför behövs det snabba besked av en ny regering, säger Dan Eliasson till P4 Örebro.

Brister i nuvarande system

Polisen upplever en brist i det nuvarande systemet då det inte går att skicka bilder och filmer på ett säkert sätt. Om regeringen fattar beslut så kan ett nytt system vara färdigbyggt om fem år.

Vad händer om regeringen inte kommer med ett snabbt besked?

– Det svenska samhället kommer inte att få den funktionalitet med modern kommunikation som behövs. Vi blir svagare än vi borde vara för varje år, säger Dan Eliasson.

Miljardinvestering

Enligt en statlig utredning som kom förra året kommer det nya nätet att kosta mellan tre och sex miljarder kronor att bygga. Dessutom tillkommer kostnader för underhåll och nya enheter till användarna.

Men MSB vill inte gå in på hur mycket det kommer att kosta i slutändan.

– Om vi hamnar i en upphandlningssituation så ska vi inte berätta nu vad det kan komma att kosta, säger Minna Nyman som är ansvarig för Rakel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".