Socialdemokraterna i Askersund: Vi hoppar av om vi behöver stöd från SD

0:39 min

Från Socialdemokraterna i Askersund blir fullmäktige på måndag ett test om man kan få stöd av andra partier än Sverigedemokraterna för att styra.

I Askersund är det oklart vilka som ska styra efter valet. På måndag ska Askersund ha sitt första fullmäktige efter valet.

– Om Socialdemokraternas kandidater till att leda fullmäktige blir valda bara med hjälp av Sverigedemokraterna kommer de att avgå genast, säger Per Eriksson, socialdemokrat och kommunstyrelsens ordförande.

I så fall kommer man lämna över till alliansen att ta makten. Per Eriksson hoppas att Miljöpartiet, Vänsterpartiet, Centerpartiet och Landsbygdspartiet ska visa att man stödjer ett S-lett styre. Hittills har samtalen partierna emellan inte lett till något organiserat samarbete för att få majoritet. Per Eriksson vill inte ta över makten och vara beroende av SD.

Allianspartierna Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna har sagt att man vill göra ett försöka att styra Askersunds kommun i minoritet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista