Förslaget: Två skolor läggs ner i Lindesbergs kommun

2:59 min

Ramshyttans skola, Rockhammars skola och förskolan Lönngården ska läggas ner, enligt ett förslag som barn- och utbildningsnämnden i Lindesberg ska ta ställning till på måndag.

Totalt berörs 46 barn, och bakom förslaget att lägga ner finns ett sparkrav på barn- och utbildningsnämnden på 9,3 miljoner nästa år, och ytterligare sju miljoner 2020. Att lägga ner är ett sätt att minska kostnaderna, enligt nämndens ordförande Linda Svahn (S), men sparkravet är inte enda anledningen.

– Vi har rekryteringssvårigheter till våra mindre enheter, och på båda skolorna har lokalerna stora behov av renovering, det är också något som skulle bli dyrare för oss om vi blir kvar i lokalerna, säger hon.

Att informationen kommer så nära inpå nämndmötet där man väntas besluta om nedläggningen, förklarar Linda Svahn med att det är ett brådskande beslut. Det krävs mycket planering inför nästa läsår, då eleverna på Ramshyttans och Rockhammars skola ska börja någon annanstans. 

Socialdemokraternas samarbetspartner Centerpartiet gick till val på att inte lägga ner några skolor, och kommer inte att rösta för förslaget. Jonas Kleber (C) säger till P4 Örebro att hans parti vill att frågan tas till kommunfullmäktige, men det vill inte Linda Svahn (S).

– Kommunfullmäktige har redan gett oss det här uppdraget, i och med att man tog den här budgeten. Sedan står det i vårt reglemente att vi förfogar över den här typen av frågor, jag ser det som ett nämndbeslut, säger hon.

Det finns fler förslag på sparåtgärder som rör en annan skola i Lindesbergs kommun, som Linda Svahn ännu inte vill berätta om eftersom man vill informera föräldrarna vid den berörda skolan först.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista