Örebro flygplats örebro airport
Flygplatsen går med miljonförlust. Foto: Malin Laurila/Sveriges Radio

Personal kan få sluta när Örebro flygplats går back

1:35 min

Örebro flygplats kommer att gå med flera miljoner i förlust i år. Att säga upp personal kan bli nödvändigt enligt VD:n Mikael Smedberg.

– Vi har inlett fackliga diskussioner med fackliga parter om vilka kostnader vi kan göra något åt. Med tanke på de besparingar vi behöver göra så finns det en överhängande risk att vi behöver se över personalfrågan, säger Mikael Smedberg, vd på Örebro flygplats. 

Den ekonomiska prognosen visar på ett underskott på runt nio miljoner kronor och bolaget kommer att tvingas till stora besparingar. Bakgrunden är att den reguljära flyglinjen till Köpenhamn lagts ned och att även linjen till Malmö ska upphöra.

Redan nu pågår förhandlingar med fackförbunden men i vilken omfattning det kan bli aktuellt med uppsägningar är fortfarande oklart. Det finns idag ett 40-tal anställda. 

Det finns ett 30-tal regionala flygplatser i Sverige – från Pajala i norr till Kristianstad i söder – och enligt Mikael Smedberg är Örebros situation långt ifrån unik.

– Tittar man runt i Sverige så är det väldigt få flygplatser som har en lönsam verksamhet. Regionala flygplatser behöver ha någon typ av stöd. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".