Nikoo Bazsefidpay
Nikoo Bazsefidpay är en av grundarna till organisationen Tandläkare utan gränser Foto: Andreas Morén/ P4 Örebro

Örebrotandläkare prisad för förebyggande arbete

1:40 min

Tandläkare och blivande käkkirurgen Nikoo Bazsefidpay på Universitetssjukhuset i Örebro har fått motta pris från Svenska Tandläkarförbundet.

Nikoo Bazsefidpay är en av grundarna av Tandläkare utan gränser, en organisation som arbetar med förebyggande tandvård i länder där tandvården är eftersatt. 

– Vi jobbar med primitiv tandvård och riktar in oss på befolkningen i sin helhet och det är mycket utbildning vi jobbar med, säger Nikoo Bazsefidpay. 

Det innebär att mycket av arbetet sker i skolor, på barnhem och på universitet i olika projektländer. Målet är att lära ut grunderna i förebyggande tandvård. Man riktar primärt in sig på barn och unga. 

– De blir jätteglada av uppmärksamheten. Att man börjar prata om tänder och hur man ska ta hand om dem så blir de intresserade och många av dem kommer till skolan oftare för att de vet att vi är där, säger Nikoo Bazsefidpay. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista