Efter rymningen i Laxå – kriminalvårdare åtalas

1:46 min

En kriminalvårdare kommer att åtalas misstänkt för tjänstefel efter att en morddömd man rymt från en fångtransport utanför Laxå i somras.

Det var den 12 juli som en morddömd man rymde från fångtransporten utanför Laxå. Frågetecknen kring hur det gick till har varit många.

Men nu har åklagare Pia Åsberg konstaterat att de tre kriminalvårdarna som jobbade gjorde sig skyldiga till tjänstefel – men bara en så allvarliga att han kommer att åtalas.

– Alla tre personers fel och misstag har lett till en allvarlig konsekvens. Men för två av kriminalvårdarna är felen inte så stora att det går att åtala för tjänstefel, säger Pia Åsberg.

I två fall väljer åklagaren att lägga ned förundersökningen då det finns förmildrande omständigheter medan den tredje kriminalvårdaren, som var transportledare vid rymningen, kommer att åtalas.

– Han har haft ansvaret att ta alla viktiga beslut och arbetsleda de andra i gruppen. När det även är han som föranlett att man stannar så blir det ett tungt ansvar.

Fångtransporten stannade eftersom transportledaren behövde kissa. Enligt kriminalvårdens egna regler får transporterna inte stanna utanför skyddade områden som polisstationer och fängelser.

Förutom själva stoppet så konstaterar åklagaren att personalen brustit i sitt säkerhetstänk, att sidodörren öppnades utan att en kollega stod utanför och att Rakel-enheten i bilen inte var testad.

Om transportledaren döms för tjänstefel riskerar han böter eller fängelse i upp till två år. Samtidigt är den morddömde mannen fortfarande på fri fot men inget tyder på att personalen medvetet hjälpt honom att rymma.

– Det finns inget i utredningen som tyder på att någon av kriminalvårdarna har varit inblandade, säger Pia Åsberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista