Universitetssjukhuset i Örebro.
1 av 2
Universitetssjukhuset i Örebro. Foto: USÖ.
Karl-Magnus Sjögren, rådman
2 av 2
Karl-Magnus Sjögren är rådman vid Örebro tingsrätt. Foto: Andreas Ericson

Psykotisk man agerade i nödvärn – frias för grov misshandel

2:10 min

En 41-årig man som allvarligt misshandlat två vårdare vid den psykiatriska avdelningen på Universitetssjukhuset i Örebro frias av Örebro tingsrätt.

Trots att tingsrätten slår fast att misshandeln ägt rum frias mannen då han haft en drogpsykos har känt sig hotad.

– Det är fastställt att mannen allvarligt misshandlat två i personalen och att han led av en psykos med paranoida inslag, säger rådmannen Karl-Magnus Sjögren.

Det var i september 2017 som mannen drabbades av en psykos efter att ha blandat amfetamin, cannabis och alkohol.

Mannen fördes till psykiatrin i Örebro där han under psykosen upplevt att personer ville döda honom. Han ska med ett järnrör ha slagit en vårdare i huvudet men även försökt nästan döda en vårdare.

Tingsrätten slår i domen fast att misshandeln har ägt rum men att mannen ska frias då han upplevt att han agerade i nödvärn.

 – Det finns mycket som tyder på att han vid tillfället upplevde att han stod inför ett allvarligt angrepp mot sin person som har inletts och då har han agerat därefter.

En av de svåraste juridiska frågorna som tingsrätten brottades med är om en person kan frias från brottsansvar på grund av en psykos som är självförvållad.

Mannen har under lång tid brukat narkotika och fått varningar om att han kan drabbas av psykoser, men det har bara hänt en gång tidigare.

– Med bakgrund i det anser majoriteten av tingsrätten att mannen inte i förväg kunde förutse att han skulle bli psykotisk och därför ska frias från de brottsliga gärningarna.

En nämndeman var skiljaktig och anser att mannen skulle dömas till fem års fängelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista