Skolavstängningen i Askersund

Viktigt att skolan är förberedd på att ta tillbaka avstängda elever

2:00 min

I Askersund har en trettonårig elev varit avstängd sedan den 25 oktober förra året.

– Skolan är viktig i just den åldern, säger psykolog Hanna Komnik Brolinson.

Det var efter att skolan visat en film som visade skolskjutningen i Columbine USA på en engelskalektion som pojkarna började prata om skolskjutningar. Rektorn kallade på polis som beslagtog fem pojkars mobiler eftersom det skulle finnas avancerade planer på hur skjutningarna skulle gå till i dem.

Sedan dess har pojkarna fått tillbaka sina mobiler eftersom polisen inte hittade några planer i dem. Men två av pojkarna har trots det inte fått komma tillbaka till skolan. Men enligt skollagen ska de så snart som möjligt få göra just det.

– Klassen vill veta när de kommer tillbaka och skolan måste förbereda sig på det, säger Hanna Komnik Brolinson psykolog på Barn- och  ungdomspsykiatrin i Örebro.

Varken skolan eller Askersunds kommun vill kommentera pojkens avstängning till P4 Örebro. Föräldrarna har anmält avstängningen och bristen på undervisning för honom till Förvaltningsrätten och Skolinspektionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista