Skolavstängningen i Askersund

Skolverket om avstängda elever: Helt unik situation

3:17 min

Ärendet med de elever som misstänktes för att ha planerat en skolattack på en skola i Askersund och som uppmanats att byta skola till en i en annan kommun, är speciellt enligt Skolverket.

Eleverna, som är i 12- till 13-årsåldern har varit avstängda från skolan sedan i slutet av oktober förra året. Skolledningen motiverar uppmaningen att byta skola med att andra elever ska kunna känna sig trygga.

– Det finns bestämmelser i skollagen som man kan luta sig emot när det gäller att permanent omplacera en elev på en annan skolenhet, säger Sandra Lundberg, undervisningsråd på Skolverket.

Samtycke

För att kunna använda den här typen av åtgärd krävs att kommunen kan hänvisa till att man inte kan garantera de övriga elevernas trygghet och studiero.

– Det förutsätter dels att kommunerna i det här fallet är överens, dels att vårdnadshavaren samtycker till att man omplacerar eleven i en annan kommun, säger Sandra Lundberg.

Familjerna till eleverna vill inte omplacera. Om skolan placerar eleven i en skola i en annan kommun mot vårdnadshavarens vilja kan beslutet överklagas till Skolverkets överklagandenämnd.

Unikt

Skollagens bestämmelser har inte prövats tidigare i den här typen av fall enligt Sandra Lundberg, eftersom ärendet med Askersundseleverna är unikt. Skolinspektionen är inkopplad för att granska ärendet.

– Det ska bli intressant vad man kommer fram till, säger Sandra Lundberg på Skolverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista