Vivalla centrum Örebro
Vivalla centrum Örebro Foto: Isac Danielsson/Sveriges Radio.
Dödsskjutningarna i Vivalla

Vivalla snart inte ett särskilt utsatt område

1:51 min

Polisen tror att Vivalla snart inte längre kommer att vara klassat som ett särskilt utsatt område.

– Vår förhoppning är att det inte ska ses som ett särskilt utsatt område inom några år, säger Annika Laestadius som är lokalpolisområdeschef i Örebro.

Polisen har identifierat 23 särskilt utsatta bostadsområden i Sverige där arbetslöshet, kriminalitet och öppen droghandel är stora problem.

Tillsammans med andra myndigheter, kommunen och föreningar har polisen under flera år arbetat riktat mot bostadsområdet, ett arbete som nu ger effekt.

– Tidigare utsattes vi för stenkastning och skadegörelse men det ser vi inte längre. Vi kan verka i Vivalla som på alla andra ställen.

Samtidigt har det funnits problem med den öppna droghandeln, något som morden i somras är ett tecken på. De två grupper som har skjutit på varandra har enligt polisen bråkat om just narkotika.

Att fem personer nu är frihetsberövade och åtalade för mord kommer påverka utvecklingen i området positivt.

– Vi kan se att om vi får bort vissa kriminellt starka personer så påverkar det området positivt, säger Annika Laestadius.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista