Pensionär läser tidning.
1 av 2
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
Anneli Söderberg och Marie Tall är två av lotsarna i Örebro kommun
2 av 2
Anneli Söderberg och Marie Tall är två av seniorlotsarna i Örebro kommun. Foto: Malin Holmberg/Sveriges Radio.

Seniorlotsar vill hälsa på hos alla 75 åringar

1:54 min

Alla som fyllt 75 år i Örebro kommun erbjuds hembesök från en av kommunens seniorlotsar, men intresset är lågt.

Under flera års tid har Örebro kommun erbjudit hembesök till alla som fyller 75 år och inte redan har några hemvårdsinsatser från kommunen. Tanken med besöket är att prata om hälsa, trygghet och trivsel så att man ska kunna bibehålla eller förbättra hälsan och livskvaliteten. Men det är svårt att nå fram säger Anneli Söderberg, en av seniorlotsarna.

– Många säger när vi ringer att de inte behöver hjälp men vi vill motivera till livsstilsförändringar och informera om vad som finns i Örebro kommun, säger hon.

Men endast tio procent svarar på brevet som skickas ut och därför har nu seniorlotsarna börjat ringa runt i vissa områden.

– Vi gör allt för att nå fler, säger Marie Tall, seniorlots på Örebro kommun. Hon berättar att de började med att ringa redan förra året och att nästan dubbelt så många tackade ja till ett hembesök efter det. Så projektet med att ringa fortsätter även under 2019 i vissa områden i Örebro.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista