Felaktigt beslut

River beslutet: Askersunds kommun får inte tvångsförflytta eleverna

1:54 min

Askersunds kommun gjorde fel när de beslutade att tvångsförflytta två elever till en skola i en annan kommun. Det enligt ett beslut i Skolväsendets överklagandenämnd.

De två elever som kommunen ville placera i en skola i en annan kommun kommer nu att få sin undervisning i Askersund.

– Vi kommer att erbjuda en skolplacering inom vår grundskoleorganisation, säger Vendela Lehn som är chef över Barn- och utbildningsförvaltningen.

För kommunen kan beslutet komma att orsaka problem då det skolorganisationen är liten och det bara finns en grundskoleenhet.

– Det som vi ska ansvara för är att ge elever en fullgod undervisning samtidigt som vi måste säkerställa trygghet och studiero för andra elever. Vi har gått in i det här för att visa att vi har en svårighet att ta hänsyn till många delar när vi fattar våra beslut, säger Vendela Lehn.

– Den lilla kommunen har inte alltid har samma möjligheter som en stor kommun med fler skolenheter.

Beslutet från Skolväsendets överklagandenämnd kom i fredags, något som SVT var först med att berätta. Nu pågår arbetet med att lösa frågan om skolplacering.

– Vi kommer att erbjuda en skolplacering men vi kan och bör inte kommentera enskilda elevärenden utåt.  Formen för hur vi löser det berättar vi för vårdnadshavaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista