Kommunen informerar om terroråtervändare

1:24 min

Flera verksamheter inom Örebro kommun har fått information om hur de kan hantera eventuella IS-återvändare. Det framkommer av ett brev som kommunens säkerhetsavdelning har skickat ut.

Redan nu har mellan 10 och 15 personer kommit tillbaka till Örebro efter att de varit i Irak och Syrien för att ansluta sig till olika våldsbejakande islamistiska grupperingar. 

Enligt polisen har ett 20-tal personer rest från Örebro och minst fem befaras vara döda.

För att kommunen ska kunna hantera ifall ytterligare personer kommer tillbaka har säkerhetsavdelningen vid Örebro kommun skickat ut ett brev till verksamhetscheferna inom kommunen.

Informationen är skriven av Center mot våldsbejakande extremism och i brevet står det att:

  • Säkerhetspolisen och polisen kommer att bevaka ifall personerna utgör något hot och utreda i de fall det finns misstankar om brott.
  • Polisen har skyldighet att göra orosanmälningar till socialtjänsten om det handlar om familjer med barn som återvänt.
  • socialtjänsten kan erbjuda insatser till återvändande vuxna som själva vill ha och är i behov av stöd.

Flera av de personer som redan har återvänt till Örebro är misstänkta för brott. En 31-årig man är åtalad misstänkt för mord i Vivalla. En annan 31-årig man är misstänkt för försök till grov misshandel och bland övriga brottsmisstankar finns bland annat grovt bedrägeri och penningtvättsbrott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista