Efter mordvåg – polisen kan inrätta regional mordkommission

2:07 min

Polisen kan komma att inrätta en speciell mordutredningsgrupp i Örebro, Värmland och Dalarna. Bakgrunden är bland annat den kritik som polisen fick i samband med utredningen kring mordet på en 45-årig kvinna i Örebro.

Förra året skedde flera grova våldsbrott i Örebro. Totalt mördades fem personer och under sommaren var polisen så ansträngd att de fick förstärkning.

I samband med att personal kom från Värmland, Dalarna och polisens Nationella operativa avdelning kunde de konstatera att utredningar inte följt den nationella metod som polisen använder för att utreda mord.

– När vi har haft stora ärenden där mycket personal har varit med så måste vi titta på vad gjorde vi bra och vad kan vi göra bättre, säger Emelie Andersson som är chef för polisens regionala utredningsenhet.

Efter utvärderingen har polisens tillsatt en arbetsgrupp som nu föreslagit att en regional mordutredningsgrupp ska tillsättas. 

– En lösning kan vara att vi i regionen sätter ihop en välutbildad grupp som kan stötta vid grova brott i regionen.

Polisledningen ska nu ta ställning till förslaget. Om gruppen kommer till ska den kunna arbeta utifrån polisens särskilda metoder och resa runt i hela regionen för att utreda mord och andra grova brott.

– De grova brotten kan ske i Örebro ett år, sen i Dalarna eller i Värmland och då ska vi ha förmåga över hela ytan. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista