Skolnedläggningen i Lindesbergs kommun

Politikerhot efter skolnedläggning – fullmäktige avbröts

2:21 min

Måndagskvällens kommunfullmäktige i Storå fick avbrytas efter dödshot mot en socialdemokratisk politiker.

Under måndagskvällen tog politikerna i Lindesbergs kommun beslutet att lägga ner skolorna i Ramshyttan och Rockhammar, samt förskolan i Rockhammar.

Bland åhörarna fanns flera missnöjda ortsbor för att demonstrera sitt missnöje mot förslaget som fullmäktige skulle rösta om.

Efter att beslutet om nedläggning var klubbat med 23 röster för och 22 röster emot så tvingades mötet hastigt avbrytas.

I en paus uttalade en av åhörarna ett dödshot mot en socialdemokratisk politiker. Enligt kommundirektör Henrik Arenvang ska det handlat om att politikern nu hade skottpengar på sitt huvud.

Man tog då beslutet att avbryta samanträdet och att göra en polisanmälan. Fullmäktige hade vid den tidpunkten endast hunnit gå igenom 7 av drygt 20 ärenden.

– Fullmäktigeledamöterna tycker att det är oerhört allvarligt ur ett demokratiperspektiv och de har gett mig i uppdrag att göra en polisanmälan och det har jag nu gjort, säger kommundirektör Henrik Arenvang.

Åhörarna kontaktade själva den person som uttalade hoten och personen bad därefter om ursäkt för sitt uttalande.

– Så det finns ingen hotbild mot politikerna. Men fullmäktige anser att det är så allvarligt att en polisanmälan ska göras, säger Henrik Arenvang.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista