Radikalisering i Örebro

Polisen: ”Antalet radikaliserade personer ökar”

1:56 min

Enligt polisen ökar antalet personer som är radikaliserade islamister i Örebro. Men de ska inte utgöra något större hot mot allmänheten.

De senaste veckorna har Säkerhetspolisen och Migrationsverket tagit fyra radikaliserade personer som kan utgöra ett hot mot Sverige i förvar i väntan på utvisning.

Det handlar om en imam som är aktiv i moskén i Västerås och en imam från moskén i Gävle. Den senare har även familjekopplingar till Örebro.

Samtidigt säger polisen att antalet radikaliserade personer i Örebro har ökat. Men enligt kommunpolis Johanna Johansson finns det ingen anledning för allmänheten att känna sig rädd.

– Nej. Vi ser ingen förhöjd hotbild så man ska inte känna sig direkt bekymrad. Men vi ser att den här miljön växer och att det är fler personer nu än tidigare.

Totalt har ett 20-tal personer rest från Örebro de senaste åren för att ansluta sig till olika terrororganisationer. Runt 15 har kommit tillbaka men trots att ingen har rest på flera år säger polisen att antalet radikaliserade personer har ökat i Örebro
 
– Det är ett problem att det finns miljöer där personer blir radikaliserade och det problemet finns ju kvar, säger Johanna Johansson.

Polisen har en uppfattning om hur många radikaliserade personer som finns i Örebro, men de har svårt att säga hur stor ökningen har varit eller om det beror på att samhället och polisen blivit bättre på att se problemen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista