Opera på Skäret

Operan har flera brister i brandskyddet

1:37 min

Nerikes brandkår har gjort en tillsyn vid Opera på Skäret och konstaterat att det finns flera brister i brandskyddet. Nu arbetar arrangörerna för att lösa problemen.

Varje sommar besöker närmare 10.000 personer operan i det gamla sågverket utanför Kopparberg.

För att lokalerna ska vara säkra har brandkåren gjort en tillsyn och då sett flera brister.

– Det svåra med lokalerna är att det är oskyddade träytor och om något skulle hända räknar vi med ett snabbt brandförlopp, säger Ulf Smedberg som är vice brandchef.

Opera på skäret ska nu bland annat installera sammankopplade brandvarnare och manuella utrymningslarm i lokalerna. De måste även besiktiga elanläggningen enligt brandkåren kan utgöra ett hot.

I beslutet står det att om anläggningen blir överbelastad och det uppstår en kabelbrand så kan konsekvenserna bli allvarliga.

Men trots bristerna anser Ulf Smeberg att arrangören arbetar förebyggande mot bränder och att besökarna inte behöver känna sig rädda.

– Nej, det tycker jag inte, säger Ulf Smedberg.

Tidigare hade operan brandmän på plats i samband med föreställningar. Men efter att Nerikes brandkår tagit över ansvaret i Ljusnarsbergs kommun har den möjligheten upphört.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista