Socialt utsatta

Fastighetsbolag tjänar pengar på socialdumpning

1:59 min

Ljusnarsbergs kommun misstänker att oseriösa fastighetsägare höjer hyrorna för att tjäna pengar på socialt utsatta personer som tvingas flytta till kommunen.

Har du någon erfarenhet av oseriösa fastighetsägare? Hör av dig till oss eller diskutera i våra sociala medier.

P4 Örebro har tidigare rapporterat om hur rika kommuner uppmanar och indirekt tvingar socialt utsatta personer att flytta till kommuner i glesbygden.

Den avsändande kommunen betalar ofta en eller några månadshyror innan den nya kommunen tar över ansvaret.

Flera fastighetsägare försöker nu tjäna pengar på situationen genom att höja hyrorna.

– Det vi märkt är att Kopparbergare som bott i kommunen länge har flyttat efter att hyrorna höjts. Lägenheterna har varit för dyra och då har det kommit in personer från andra städer istället, säger Camilla Hofström är chef över individ och familjeomsorgen.

Tidigare har olika fastighetsägare i Ljusnarsberg tjänat pengar på att hyra ut bostäder till Migrationsverket. Ewa-Leena Johansson (S) som är ordförande i kommunstyrelsen menar att samma sak händer nu.

– Det är ganska uppenbart. Hyrorna gick upp så fort Migrationsverket blev kund. Och där man antar att det är kommunen som betalar en hyra via försörjningsstöd går hyrorna också upp.

Flera av bostäderna är dåligt skick och hyresnivån mycket högre än vad Ljusnarsberg accepterar för försörjningsstöd. Vi har sökt några av bolagen för en kommentar men företrädare väljer att inte svara och många telefoner är avstängda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista