Örebro län

Lekeberg är en av kommunerna i landet som växer mest

1:28 min

Befolkningen i Sverige ökar som mest i kommuner i Stockholmsområdet. Men det finns en kommun som sticker ut, Lekeberg i Örebro län.

Ekot har jämfört den procentuella förändringen av folkmängden i Sverige kommuner, mellan 2016 och 2018.

Den största ökningen har skett i kommuner med pendlingsavstånd till Stockholm – i topp ligger Knivsta, vars befolkning ökat med 8 procent under de två åren.. Därefter följer Upplands bro och Trosa.

Men på fjärde plats kommer Lekebergs kommun – som ligger mellan Degerfors och Örebro – och där centralorten är Fjugesta.

Wendla Thorstensson, Centerpartiet, är kommunalråd i Lekeberg, och hon beskriver de nya invånarna så här:

– Det är en blandning, dels en del nyanlända men även många som kommer och bygger hus. Mycket barnfamiljer.

Varför kommer de till er?

– Jag tror att det är för att vi har bra läge. Vi ligger nära Örebro och det går snabbt att ta sig till studier och arbete, men det är också för att det i våran kommun har vi lätt till kontakter så att många byggherrar och exploatörer har sökt sig till vår kommun istället för närliggande kommuner.

Lekeberg är en relativt ny kommun, den bildades 1995, och det kan bidra till befolkningsökningen, tror Wendla Thorstensson.

– Den här kraften, att man kan utvecklas. Och nära kontakter, där det går fort för företag och andra att få kontakt med kommunen. Det blir inte de stora byråkratiska snurrorna.

Lekebergs befolkning har under de två senaste åren ökat med 6,3 procent – vilket innebär 500 personer – och nu är antalet invånare drygt 8 000.

Men det är inte alltid smärtfritt att växa. I kommunen finns de som tycker att utbyggnaden har gått för fort, och samlade nyligen in 200 namnunderskrifter i protest.

Ur ett ekonomiskt perspektiv är det kämpigt att växa, då skatteintäkterna för de nya kommuninvånarna släpar efter, säger Wendla Thorstensson.

– Kostnadsutjämning i Sverige tar inte riktigt höjd för det här. Så vi får skatteintäkterna ett par år efter.

Fem mil norr om Lekeberg ligger Ljusnarsbergs kommun. Där – och i Dorotea i Västerbotten och i Torsby i Värmland – har den största procentuella minskningen av invånare skett under de två senaste åren.

Ann-Katrin Järåsen (S), kommunstyrelsens ordförande i Torsby, hoppades att de många asylsökande som kom till Sverige 2015 skulle vända trenden. Men så blev det inte.

– Det blir bekymmersamt för vi får för lite arbetskraft. Både inom privat och offentlig sektor har vi svårt att matcha redan idag, och det kommer bli mer bekymmersamt framöver, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista