Örebro tingsrätt

Tonåring dog i hundattack – hundägaren frias av tingsrätten

0:52 min

Det var förra sommaren som en 15-årig pojke avled efter att ha blivit biten av en hund i halsen. Pojken var familjehemsplacerad hos hundägaren.

Det var förra sommaren i Ljusnarsbergs kommun som händelsen ägde rum. Åklagaren väckte åtal mot hundägaren och rubricerade händelsen som vållande till annans död. Man menade att hundägaren brustit i sin tillsyn av sin hund, speciellt eftersom hunden var av en kamphunds-ras.

Örebro tingsrätt friar under tisdagen hundägaren för vållande till annans död. Enligt domen ska ägaren inte varit oaktsam när hon lämnade hunden utan uppsikt och kontroll. Omständigheterna ska inte ha varit så att hundägaren ska kunnat inse att hunden skulle kunnat gå till attack.

Föräldrarna till pojken får ett visst skadestånd på den grunden att en hundägare har att svara för skada som en hund orsakat även om hundägaren inte vållat skadan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista