Bedrägeri

Blev av med bilen – krävs på 400.000 kronor

1:49 min

En känd bilbedragare lyckades låna och sedan sälja Tomas Högquist nya Mercedes. Nu kan Tomas som leasade bilen tvingas betala 400.000 kronor till bilfirman.

Det var i november förra året som Tomas från Örebro lånade ut sin bil till en kompis han känt i över fem år. Det var först när han ville ha den tillbaka som han insåg att allt inte stod rätt till.

– Jag vill inte betala för något som jag anmält stulet som jag inte har och som jag inte kan få tillbaka.

Via bilens inbyggda gps kunde han se hur bilen fanns i ett bostadsområde utanför Stuttgart. Trots att bilen var leasad och saknade registreringsbevis lyckades mannen sälja den och den är nu registrerad på en ny ägare, något som enligt Transportstyrelsen ska vara omöjligt.

– En leasingbil går inte att sälja. Det är inte den som brukar bilen som äger den, säger Daniel Backeus som är handläggare på Transportstyrelsen.

– Jag kan se att bilen är omregistrerad i Tyskland. Men vi har inte fått någon information om det som vi ska. Jag vet inte vilka handlingar som den tyska myndigheten fått in eller om de har gjort rätt eller fel.

Mannen som lånade Tomas bilen förekommer i flera bedrägerifall där personer förlorat både bilar och pengar.

Borde du inte tänkt dig för innan du lånade ut bilen?

– Det här var en person som jag hade känt i över fem år och som aldrig uppvisat något kriminellt beteende, säger Tomas.

Så fort han insåg att bilen var borta gjorde han en polisanmälan. Anmälan rubriceras som olovligt förfogande då han först hade lånat ut bilen. Tomas upplever att han inte får någon hjälp av varken polisen eller leasingföretaget. Däremot har han fått krav på att betala restvärdet på 393.000 kronor om bilen inte lämnas tillbaka om två år.

– Jag känner mig liksom hjälplös och felaktigt behandlad, säger han.

Vi har haft kontakt med leasingföretaget Mercedes finans som inte återkommit med svar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista