Övervakningskameror i Hällefors minskar vandalisering

Hällefors var i våras första kommun i länet som fick tillstånd att använda kameror för att övervaka skolgårdar. Nu har kamerorna varit i drift sedan i juni och har visat sig vara effektivare än väntat när det gäller att förhindra vandalisering. Den slutsatsen drar fastighetsförvaltaren i Hällefors kommun Lennart Nordström.

Det var den ökande skadegörelsen på skolorna i Hällefors som fick Lennart Nordström att ansöka om tillstånd att få sätta upp åtta övervakningskameror på tre skolor. Nu hoppas han att minskningen av skadegörelsen ska hålla i sig, för omräknat i pengar så sparar kommunen omkring 200 000 kronor per år. Det trots att kamerorna med kringutrustning kostar ca 40 000 kr per år.
De pengar som kommunen nu slipper lägga ut på att reparera meningslös förstörelse, hoppas Lennart Nordström ska användas till att förbättra miljön runt skolorna i stället.
Kamerorna är bara igång på kvällar och helger och så här långt har reaktionerna varit positiva bland både lärare och elever på skolorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".