Förlossningen i Karlskoga

Verksamhetschefen: "Förslaget håller inte"

2:26 min

Den politiska majoriteten i regionen kommer att föreslå att förlossningsavdelningen i Karlskoga ska öppna igen. Men åtgärderna de föreslår räcker inte till, menar verksamhetschefen.

Det var under våren som förlossningsavdelningen stängdes ner av verksamhetschefen Gill Kullberg. Orsaken var att man inte kunna upprätthålla en patientsäkerhet för akut sjuka nyfödda barn.

Den politiska majoriteten i regionen satte igång en kartläggning om möjligheten att öppna förlossningsavdelningen, och kommer nästa vecka föreslå att man öppnar igen. Men politikerna har inte diskuterat frågan med verksamhetschefen.

– Sen jag tog beslutet om att stänga ned så har vi inte haft något kontakt, och jag tror inte på det här förslaget, säger verksamhetschefen Gill Kullberg.

Den politiska majoriteten menar att man ifall man gör vissa åtgärder kan man öppna igen, exempelvis anställa fler läkare, ytterligare kompetensutveckling med fokus på livsuppehållande åtgärder, samt kamerateknik. Det här menar verksamhetschefen Gill Kullberg inte räcker till.

– Det löser inte problemet, åtgärderna gör inte att vi kommer kunna upprätthålla en patientsäker sjukvård för akut sjuka nyfödda barn.

Vad är det som fattas?

– Dom här åtgärderna omfattar inte omedelbar tillgång till neonatolog. En barnläkare med specialistutbildning för att vårda akut sjuka nyfödda barn.