HÅLLER SIG GÖMDA

Moderaterna: Vi behöver återta kontrollen

2:02 min

P4 Örebros granskning visar att fler än 11 000 personer i Sverige som fått avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd, lever som gömda. Moderaterna vill se fler id-kontroller och att fler personer sätts i förvar i väntan på utvisning.

– Vi behöver återta kontrollen över vilka som vistas i landet, det handlar om att göra fler identitetskontroller, kunna omhänderta mobiltelefoner för att säkerställa identitet, det gäller att fler människor tas i förvar, fler förvarsplatser och vi behöver stärka säkerheten på förvaren, säger Maria Malmer Stenergard, migrationspolitisk talesperson för Moderaterna.

Två av tre personer som har fått ett utvisningsbeslut från Migrationsverket håller sig kvar i landet även efter att utvisningen skulle ha skett. Det handlar om mer än 11 000 personer som tros hålla sig gömda.

Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna föreslår alla åtgärder som bland annat innebär att människor sätts i förvar, visar Ekots rundringning.

Vänsterpartiets flyktingpolitiska talesperson Christina Höj Larsen säger dock att hon förstår att människor håller sig gömda.

– Människor håller sig undan för att även ett liv i utsatthet som gömd är bättre än alternativet, säger Christina Höj Larsen.

Ekot har även sökt företrädare för Miljöpartiet, Socialdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista