Hög dödlighet i hjärtinfarkt i länet

Varje dag drabbas tre personer av hjärtinfarkt i Örebro län, och antalet länsbor som dör i hjärtinfarkt varje år är högst i landet, jämte Sörmland, Kalmar och Värmland.

För att minska dödligheten i hjärtinfarkt drar landstinget i Örebro län i dag igång en kampanj för att öka kunskaperna och få folk att söka vård SNABBT. Det är nämligen avgörande för hur stora skadorna på hjärtat blir och hur patienten mår efter infarkten. Britta Ryttberg, hjärtspecialist på Universitetssjukhuset i Örebro, understryker att det är viktigt att man tar symtomen på hjärtinfarkt på allvar, och hon förklarar att de inte alls behöver bestå av dramatiska smärtor över bröstet. Det kan kan lika gärna handla om tryck uppåt axlarna på höger eller vänster sida, ont i magen eller ont i ryggen. För kvinnor är det till och med vanligare att man får mer diffusa obehagskänslor vid en hjärtinfarkt, än de välkända bröstsmärtorna. Rådet är därför att den som har sådan smärta mer än 15 minuter skall söka vård. Först då kan dödsfallen på grund av hjärtinfarkt minska - vilket alltså är målet med landstingets hjärtkampanj som startar på tisdagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".