P4 Örebro granskar assistansbranschen

Assistansbolag utan tillstånd har fått miljoner

2:01 min

Försäkringskassan har betalat ut 37 miljoner kronor till assistansbolag efter att bolagen har fått sina tillstånd återkallade från IVO.

För att bedriva assistansverksamhet i Sverige krävs tillstånd från Inspektionen för vård och omsorg. Om företag exempelvis inte sköter sin ekonomi eller sitt uppdrag så kan tillståndet återkallas.

De senaste fem åren har IVO återkallat 40 tillstånd. I 12 fall har Försäkringskassan trots det fortsatt och betalat ut pengar.

– Vi vet om att vi betalar ut pengar till bolag som har fått sina tillstånd återkallade. Vi tycker att det är allvarligt att pengar i den här storleksordningen betalas ut till bolag som inte är lämpade för den här branschen, säger Linus Nordenskär är nationell försäkringssamordnare på Försäkringskassan.

Totalt handlar det om 37 miljoner kronor som har betalats ut. Ett av bolagen har fått 28 miljoner kronor. Att så mycket pengar betalades ut beror på att bolaget överklagade återkallelsen. Förvaltningsrätten beslutade om inhibition, vilket innebar att företaget kunde fortsätta sin verksamhet fram tills att rätten fattat sitt beslut.

– Det finns strukturella hinder för försäkringskassan att helt stoppa utbetalningarna. I flera fall har förvaltningsrätten beslutat om inhibition. Men vi har också en manuell hantering som gör att vi måste kontakta brukarna och det tar några arbetsdagar och då kan en eller två utbetalningar gå ut.

För att förhindra att ytterligare utbetalningar sker till bolag som har fått sina tillstånd återkallade håller Försäkringskassan på att utveckla ett nytt stödsystem.

– Vi kommer ha en spärr i vårt system så att vi kommer att kunna spärra respektive bolag och det kommer att underlätta, säger Linus Nordenskär.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista