Nya Formens hus i Hällefors- unikt på flera sätt

Formens hus i Hällefors som invigs på lördag är inte bara en satsning på design. Det är också världens första byggnad som dokumenteras enligt ”faktor 10”.

Faktor 10 är en metod som på sikt ska leda till att samhället och industrin använder energi och material 90 procent effektivare än idag. Byggnaden ”formens hus” är därför unik i sig och ett exempel på innovativ och miljömässigt hållbar design. Inne i huset ryms en av världens största permanenta designutställningar och ett omfattande forskningsbibliotek för 1900-talskonst, design och boende. Och det gör Formens hus i Hällfors unikt, säger John Huldt som är professor i industriell design vid högskolan i Borås. Det är ett kompetenscentrum för industriell form och därmed en av ytterst få forminstitutioner som behandlar den industriella formen. Invigningstalare på lördag är statsminister Göran Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".