Jubileumsår för Dag Hammarskjöld avslutades i Örebro

Sverige är en stormakt när det gäller arbetet inom FN. Det hävdade utrikesminister Laila Freivalds idag, fredag, när hon medverkade i avslutningen av Dag Hammarskjöld-året på Örebro Slott.

Det är det starka svenska folkliga stödet för FN som ger Sverige en särställning, menar hon, men också att flera svenskar, som Jan Eliasson och Göran Persson har och har haft betydelsefulla uppdrag inom FN-organisationen. Särskild framhävde hon förstås generalsekretare Dag Hammarskjöld.
Trots att Dag Hammarskjöld saknar Örebro-anknytning valde FN förbundet att avsluta jubileumsåret till minne av hans födelse för 100 år sedan, i Örebro. Intresset var stort. 160 personer kom till smeinariet i Rikssalen på Slottet.
Många var universitetsstuderande, som Sofia Carlsson som skriver sin C-uppsats i rättsvetenskap om FNs skyldighet att skydda befolkningar från t e x folkmord, där hon tycker FN borde agera med större kraft. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".