Äldre strokpatienter utreds inte - det blir för dyrt

Medicinskt färdigbehandlad. Den stämpeln fick Kathrin Thomas 76-åriga mamma efter en stroke. Men som grundskolerektor i Askersund har Kathrin Thomas lång erfarenhet av hur man med särskolebarn kan gå vidare med neuropsykologiska utredningar. En möjlighet som hennes mamma inte får.

Kathrin Thomas tror att det beror på att hennes mamma är för gammal.
Neuropsykologiska utredningar görs ibland på strokepatienter, och som rektor för särkolebarn sätter Kathrin Thomas ofta in den resursen. Hur mycket arbete som behövs för att utreda varierar från några arbetstimmar till några arbetsdagar. 
Enligt Kathrin Thomas ger en sådan utredning effektivare verktyg för att ta sig vidare i livet.
Men den behandlande läkaren på Universitetsjukhuset i Örebro förklarade att att det vore som att öppna en damlucka att skriva en remiss på en så gammal patient, eftersom det skulle bli för dyrt om alla fick en sådan utredning.
Enligt Marie Louise Forsberg Fransson som är landstingsråd i Örebro län finns det ingen övre gräns när behandlingar kan sättas in.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".