Mp3-spelare orsakar hörselskador

Musik i öronen är populärt och Mp3-spelaren är het på julklappsmarknaden, men den lilla bärbara musikspelaren ligger också bakom allt fler hörselskador på barn och ungdomar. Var femte 12-åring besväras av att det ringer, piper eller susar i öronen efter att ha lyssnat på för hög musik. Filip Jakobsson lyssnar ofta på musik med sin Mp3-spelare och han är försiktig med volymen.

En av de främsta orsakerna till hörselskador bland barn och ungdomar är hög musik. Enligt en ny miljöhälsorapport från Socialstyrelsen har nästan fyra procent av alla tolvåringar öronsusningar. Och dagligen lyssnar många barn och ungdomar på musik, som genom hörlurar spelas rakt in i öronen, ofta väldigt högt.

Att komma åt bullerkällorna är inte helt lätt och svårare är det när det handlar om musik som man spelar själv, i hemmet eller som man bär med sig. Från socialstyrelsen får man satsa på information medan konsumentverket arbetar med att få till gränsvärden för hur högt musiken på en mp3-spelare ska kunna spelas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".