Lodjursjakt i Örebro län i vinter?

Det kan bli lodjursjakt även i Örebro län i vinter. Det konstaterar Grimsö forskningsstation i en rapport. Konstaterandet kommer trots att trots att riksdagens mål för lodjurstammens omfattning inte uppnåtts och frågan är om riksdagsmålet någonsin kan uppnås, säger Olof Liberg, lodjursforskare vid Grimsö forskningsstation.

Lodjursstammen i Sverige växte sig stark under 90-talet då tillgången på huvudfödan - rådjur - var stor. Riksdagens mål på 300 familjegrupper, eller lodjurshonor med ungar, varje år baseras på den, för lodjuren, gynnsamma perioden.

Vid inventeringar i vintras registrerades runt 245 familjegrupper i Sverige. Och att målet på 300 är svårt att nå beror enligt Olof Liberg på den idag mycket dåliga tillgången på rådjur i mellansverige där över hälften av landets totala lodjursstam finns.

Mot bakgrunden att riksdagsmålet ännu inte uppnåtts kan det verka konstigt att Grimsöforskarna nu ger beskedet till Naturvårdsverket att runt 35 lodjur kan skjutas i mellansverige den här vintern. Men det är ett jaktuttag som inte påverkar lodjurens fortlevnad i mellansverige säger Olof Liberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".