Sänkt straff för våldtäkt mot barn

En 42-årig Örebroare fick i dag sitt straff för våldtäkt mot barn sänkt av Göta hovrätt. Även brottsrubriceringen ändrades från våldtäkt mot barn till försök till våldtäkt mot barn. I övrigt fastslog hovrätten den tidigare domen från tingsrätten mot mannen, där han också dömdes till grov fridskränkning.

Den 42-åriga mannen bodde vid brottstillfället tillsammans med den 15-åriga flickan och hennes mamma. Enligt flickans vittnesmål så har mannen vid upprepade tillfällen misshandlat henne på olika sätt och vid ett tillfälle våldtagit henne i det gemensamma hemmet. För detta dömdes 42-åringen av tingsrätten till två och ett halvt års fängesle för våldtäkt mot barn och grov fridskränkning.

Men hovrätten har nu gjort en annan bedömning. Dels anser de att det handlar om försök till våldtäkt mot barn, eftersom mannen frivilligt avbrutit gärningen. Och eftersom det nu bedöms som ett försöksbrott så sänks påföljden till två års fängelse. Vad gäller det som flickan beskriver som misshandel dömer hovrätten precis som Tingsrätten till grov fridskränkning. Enligt flickan och flera vittnen har hon vid flera tillfällen haft blåmärken på kroppen och i ansiktet. Hon ska också ha blivit bränd av mannen med en varm kniv.

Att mannen döms för våld mot barn, trots att flickan vid tillfället fyllt 15 år beror enligt rätten på att flickan varit i beroendeställning till mannen eftersom han har räknats som hennes fostrare, som man uttrycker det juridiskt.

Den 42-åriga mannen ska vara kvar i häkte till domen vinner laga kraft.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".