Lekeberg skrotar tretre systemet

Hemtjänsten i Lekebergs kommun slutar att arbeta enligt tretre systemet vid nyår. De var först i landet inom hemtjänsten att införa systemet. De har nu jobbat i över fyra år enligt det rullande schema som Sune Nygren i Lindesberg uppfunnit.

Systemet går ut på att man jobbar i tre dagar för att sedan vara ledig i tre dagar och så vidare, oavsett om det är vardag eller helg.
Men nu slutar de alltså med tretre systemet, både av ekonomiska skäl och för att Kommunal har funderingar kring a-kassereglerna för dem som jobbar deltid.
Eva Snell jobbar i hemtjänsten i Lekeberg och hon känner lite vemod när hon säger adjö till tretresystemet.
Från början var arbetstidsförkortningen 12 procent, men efter en budgetdiskussion förra året tillkom extra arbetstid, en kompromiss för att personalen skulle få ha tretresystemet kvar, därmed sjönk arbetstidsförkortningen till sju procent. Nu ska den ner på noll.
Personalen ska gå tillbaka till vanlig arbetstid, utan att kompenseras för det, det säger förvaltningschef Anna-Karin Bergstén.
Både ekomin och a-kassereglerna ligger bakom att kommunen lägger ner tre tresystemet. Men de är långtifrån ensamma om det. Förra året slutade både Lindesberg och Degerfors med tretre av ekonomiska skäl.
För Lekebergs del blir det nu med största sannolikhet tvättstugemodellen som gäller efter nyår, ett system där personalen själva kan styra över sin tid och kompromissa ihop ett schema.
Trots att Eva Snell på hemtjänsten i Fjugesta ser med vemod på att tretresystemet försvinner så ser hon ändå fördelar med den nya arbetstidsmodellen, som hon hoppas kan ge bättre service för brukarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".