Miljöåklagare kritiserar lagstiftningen

Ineffektiv, rättsosäker och godtycklig. Det är ett antal miljöåklagares dom över den nuvarande miljölagen. På måndagen publicerade de sin kritik i en debattartikel i Göteborgsposten. Problemet är enligt miljöåklagarna att man inte har tydliga regler för vilka utsläpp som är förbjudna utan i stället fokuserar på vilken skada ett visst utsläpp orsakar. Å en av dom som skrivit under artikeln är Helena Eckeroth Flodin, som är miljöåklagare från Örebro.

Som den nuvarande miljölagen är skriven blir miljöåklagarnas uppgift att ta fram bevis för hur stor skada ett visst miljöutsläpp lett till. Å enligt Helena Eckeroth Flodin är även domstolarnas kunskaper i såna här frågor väldigt olika, vilket skapar ett godtyckligt rättssystem. Men Carina Ohlsson, som är socialdemokrat och ledamot i riksdagens miljöutskott ser inte något alternativ till det här systemet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".