Grundaren av tretre är kritisk till användandet

Det var inte alls vården som tretresystemets skapare Sune Nygren från Lindesberg tänkte på när han kläckte sin idé redan på 1970-talet. Han är inte förvånad över att tretresystemet inte alltid går hem bland vård och omsorgspolitikerna, för de stora ekonomiska vinsterna ligger nämligen i att utnyttja lokalerna bättre.

Till exempel genom att hålla skolorna öppna veckans alla dagar.
Sune Nygren berättar att han fick sin idé när han satt utanför en högstadieskola i Lindesberg en höstdag 1978 och väntade på sin dotter.
Sen dröjde det ytterligare några år innan Sunes fru Berit blev den första att göra verklighet av idén. Hon gick ihop med en annan frisör och delar nu på en frisersalong, hälften av dagarna var och de har öppet alla veckans dagar.
Bland kunderna fanns de som jobbade inom vården och därför spred sig idén och i början av 2000-talet infördes tretre på försök i många kommuner, bland annat i Lindesberg, Lekeberg och Degerfors.
De försöken har nu lagts ner. I Lekeberg försvinner tretre inom hemtjänsten vid nyår och det är främst ekonomiska skäl som gör att politikerna inte anser sig ha råd att ha kvar tretre.
Sune Nygren är mycket kritisk till hur äldreomsorgen är uppbyggd. Han upptäckte saken när han ombads att hjälpa till att skriva ett nytt arbetsschema enligt tretremodellen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".