Ungdomar engagerar sig i enfrågepartier

Dagens ungdomar är lika politiskt engagerade som ungdomar alltid har varit, men sättet de engagerar sig på skiljer. Det visar forskning som statsvetaren Erik Amnå vid Örebro universitet har gjort. Dagens ungdom har tröttnat på de traditionella partierna och engagerar sig i stället i alternativa rörelser. Ingmar Karlsson från Örebro är ett exempel på det.

Istället för Vänsterpartiet engagerade sig Ingmar Karlsson i SUF, syndikalistiska ungdomsförbundet. Enligt deras hemsida är det en anarkosyndikalistisk ungdomsrörelse vars mål är det stats- och klasslösa samhället. Ingmar Karlsson beskriver det också som en platt organisation utan ordförande eller styrelse, och det är en av de saker han gillar bäst med SUF. På så sätt får alla var med och påverka, inte bara ordföranden menar han. 

Ingmar Karlsson är därmed typisk för hur ungdomar engagerar sig politiskt i dag, det visar statsvetaren Erik Amnås forskning. Istället för att gå med i de tradionella ungdomsförbunden så går man med i enfrågerörelser, såsom djurrättsrörelsen eller i platta organisationer som suf. Och frågan är hur det här kommer att påverka de tradionella partierna. Erik Amnå menar att de måste närma sig ungdomarna, annars kommer deras engagemang att forsätta hålla sig utanför partierna

Forskningen visar ändå att ungdomar är minst lika politiskt engagerade som tidigare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".